گزارش کنفرانس سازمان آزادی زن بمناسبت 8 مارس
کنفرانس بین المللی چرا سکولاریسم ضروری است
 با موفقیت کامل برگزار شد

روز شنبه 7 مارس در شهر گوتنبرگ سوئد یک کنفرانس بین المللی در رابطه با نقش مخرب مذهب در زندگی زنان و ضرورت برقراری یک نظام لائیک به سازماندهی سازمان آزادی زن برگزار شد. این کنفرانس شامل یک روز کامل بحث فشرده در مورد این مبحث بود. کنفرانس با پخش یک فیلم بسیار زیبا درباره قتل ناموسی در فلسطین بنام "غار ماریا" به پایان رسید. سازمان های متعددی از این کنفرانس حمایت کرده بودند. لیست این سازمان بدینقرار است: ابتکار فمینیستی اروپا که یک سازمان لائیک در دفاع از حقوق زن است و در تمام اروپا و برخی از کشورهای خاورمیانه شعبه و فعال دارد؛ شبکه علیه جنایت ناموسی، زنان برای صلح در سوئد و مرکز برای تحقیق که یک سازمان سکولار و آکادمیک است.

بیش از بیست نفر به کنفرانس دعوت شده بودند، از میان آنها تعدادی خود با ما تماس گرفته و خواهان شرکت در کنفرانس شده بودند. کنفرانس با استقبال بسیاری از جانب فعالین حقوق زن، مخالف خشونت علیه زن و غیره روبرو شد. چندین فعال از کشورهای غنا، اوگاندا، پاکستان و بنگلادش برای شرکت در کنفرانس با ما تماس گرفتند که متاسفانه بعلت عدم دریافت ویزا نتوانستند در کنفرانس شرکت کنند. بعلاوه دو تن از سخنرانان ما از اردن، عراق و سوریه نیز بعلت مشکلات دریافت ویزا در روز آخر بما اطلاع دادند که نمیتوانند در کنفرانس شرکت کنند.

سخنرانان حاضر: لیلا ال علی فعال سکولاریست حقوق زن از لبنان، لیلا فلسطینی مقیم پناهگاه های فلسطینی در لبنان است. هوگو استرلا آرژانتینی الاصل از ایتالیا، ایما باربوسا از ایتالیا، سواد بابا آیسا الجزایری الاصل از فرانسه، مالینه بوسک از دانمارک، سوسن تامپیری از آرژانتین، فرانسس رادای از اسرائیل، بوری یانا یونسن بلغارستانی الاصل از سوئد، لیا نادارایا از گرجستان، کریم نوری، ماریا هاگبری از سوئد، لیلیان هالس فرنچ از فرانسه و خود من بودیم. همچنین فیلم ساز فلسطینی، بوتینا کانان خوری در کنفرانس حضور داشت. او پیش از پخش فیلم دخمه ماریا مختصرا در مورد آن توضیحاتی داد و در پایان نیز به سوالات شرکت کنندگان پاسخ گفت.

کنفرانس ساعت 12 و نیم آغاز شد و تا 9 شب ادامه داشت. کنفرانس با سخنرانی آذر ماجدی در رابطه با تم کنفرانس و اهمیت آن و ضرورت شکل دادن به یک جنبش لائیک بین المللی در دفاع از حقوق زن آغاز شد. کنفرانس به 4 پانل تقسیم شده بود. ابتدا سخنرانان سخنرانی میکردند و سپس حدود نیم ساعت به طرح سوال و یا بحث از جانب شرکت کنندگان و پاسخ پانل اختصاص داشت.

دو  تن از سخنرانان، ایما باربوسا و سوسن تامپیری در مورد کلیسای کاتولیک و تاثیر آن در ایتالیا و آرژانتین صحبت کردند و وضعیت اسفناک زنان را تحت این کلیسا توصیف کردند. لیا نادارایا در مورد نقش کلیسای ارتوکس در گرجستان و همچنین در مورد وضع زنان پیش و بعد از سقوط شوروی صحبت کرد. او به این مساله اشاره کرد که چه میزان امید در زمان سقوط شوروی در میان مردم و زنان وجود داشت. این تصور که دموکراسی همه چیز را بهبود می بخشد. اما عملا وضع زنان بدتر شده است. کلیسای ارتودوکس از قدرت بسیاری برخوردار است و بر ضرورت سکولاریسم تاکید کرد.

لیلا ال علی از وضعیت زنان فلسطینی گفت و عدم امنیت و خشونتی که علیه آنها اعمال میشود. ماریا هاگبری یک اسلاید شو در مورد خشونت علیه زن و فعالیت علیه آن نشان داد. هوگو استرلا در مورد مولتی کالچرالیسم و نسبیت فرهنگی صحبت کرد و همچنین در مورد عقبگردی که جامعه بین المللی در این عرصه داشته است. کریم نوری در مورد مذهب و کودکان سخنرانی کرد، بر ضرورت ممنوعیت مدارس مذهبی تاکید نمود که با مباحث داغی از جانب شرکت کنندگان روبرو شد. سواد بابا آیسا در مورد حقوق فردی و حقوق زنان صحبت کرد. آذر ماجدی در مورد موانع و مصاف های سکولاریسم سخنرانی کرد. وی تاکید کرد که مذهب، علیرغم اعتقاد عمومی که آن را یک پدیده اخلاقی و معنوی می بیند، یک دستگاه سیاسی است. مبارزه برای سکولاریسم  یک مبارزه سیاسی علیه دولت و سیستم دولتی است. به نقش رسانه ها و مهندسی افکار عمومی اشاره کرد و بطور ویژه ای به موانع در خاورمیانه برای ایجاد سکولاریسم پرداخت.

فرانسس رادای در مورد مذاهب تک خدایی، مذهب یهود، اسلام و مسیحیت و مشترکات آنها در رابطه با سرکوب زن سخنرانی کرد. بوریانا یونسن در مورد میلیتاریسم و رابطه تنگاتنگ آن با مذهب و سرکوب زن صحبت کرد. این واقعیت که چگونه در جنگ، زن ستیزی بعنوان یک سلاح علیه دشمن بکار گرفته میشود و زنان مورد شکنجه و تجاوز قرار میگیرند. تم سخنرانی مالینه بوسک "حقوق زنان و چرا خدا نباید در آن نقشی داشته باشد" بود. لیلین هالس فرنچ در مورد ساختن پل میان فمینیست ها بر مبنای سکولاریسم صحبت کرد. این واقعیت که سکولاریسم یک مقوله جهانشمول است و بهترین مانع در مقابل فاندامنتالیسم و دستگاه مذهبی است.

پس از پایان سخنرانی ها و بحث پانل، آذر ماجدی قطعنامه های پیشنهادی را به سمع حضار رساند. پنج قطعنامه به کنفرانس ارائه شده بود. سه قطعنامه از جانب سازمان آزادی زن، یکی در محکومیت رژیم اسلامی در سرکوب زنان، یکی در محکومیت نظام آپارتاید جنسی و سومی در مورد ضرورت ساختن یک جنبش بین المللی لائیک برای آزادی زن. قطعنامه ای نیز از جانب سوسنا تامپیری و هوگو استرلا در محکومیت کلیسای کاتولیک و برسمیت شناسی حق بازپس دادن غسل تعمید و خروج از کلیسا به کنفرانس ارائه شده بود و بالاخره فرانسس رادای قطعنامه ای در نقد کلیه مذاهب تنظیم کرده بود. تصمیم بر این شد که این قطعنامه ها پس از تغییرات و ادغام دو قطعنامه در هم به انتشار درآید.

سپس ماریا هاگبری بعنوان هماهنگ کننده شبکه علیه جنایت ناموسی، لیلیان هالس فرنچ، رئیس ابتکار فمینیستی اروپا و آذر ماجدی، رئیس سازمان آزادی زن سخنانی ایراد کردند. هر سه بر ضرورت مبارزه برای برابری زنان و سکولاریسم و ایجاد یک جنبش وسیع و بین المللی لائیک تاکید کردند. پس از پایان سخنان اختتامیه یک ویدئو موزیک الجزایری که توسط سواد بابا آیسا به کنفرانس داده شده بود، پخش شد. تعدادی از خوانندگان زن الجزایری ترانه بسیار زیبایی در رابطه با حقوق زن اجراء کرده اند. این دی وی دی به جنبش حقوق زن تقدیم شده است. سپس سواد مختصرا در مورد مبارزه زنان الجزایر و دستاوردهای آنها در زمینه تغییر قانون صحبت کرد که با استقبال گرم حاضرین روبرو شد.

کنفرانس با نمایش فیلم دخمه ماریا به پایان رسید. این فیلمی بسیار زیبا و تکان دهنده در مورد قتل ناموسی، نقش مذهب و ایدئولوژی حاکم در اشاعه و حفظ این نهاد وحشتناک است. فیلم با استقبال حاضرین روبرو شد. پس از پایان فیلم بحث داغ و گرمی بر سر قتل ناموسی در گرفت. متاسفانه بعلت پایان وقت کنفرانس عملا این بحث داغ در میانه قطع گردید.

پس از کنفرانس عکس دستجمعی از سخنرانان و سازماندهندگان کنفرانس گرفته شد، بطور ویژه ای از شهلا نوری برای زحمات بسیارش در سازماندهی کنفرانس تشکر شد و سپس بخشی از شرکت کنندگان در یک فضای بسیار گرم و صمیمی شام صرف کردند. در طول کنفرانس نمایشگاه عکس سازمان آزادی زن که توسط شهلا نوری تهیه شده بود مورد بازدید شرکت کنندگان قرار گرفت. همچنین میزکتاب سازمان آزادی زن حاوی نشریات و جزوات و انتشارات سازمان آزادی زن و همچنین کتاب حقوق زنان در تقابل با اسلام سیاسی نوشته آذر ماجدی توجه حاضرین را جلب کرد و تعدادی از این کتاب به فروش رسید. میز کتاب دیگری نیز در سالن بود که کتاب تازه انتشار یافته ماریا هاگبری در مورد قتل ناموسی را عرضه میکرد. این کتاب نیز با استقبال روبرو شد.

این یک کنفرانس بسیار موفق بود. فضای جدی و گرمی بر کنفرانس حاکم بود. نزدیک به 7 ساعت بحث فشرده و داغ بسیار ارزنده و جالب توجه بود. فیلم دخمه ماریا یک حسن ختام بسیار زیبا و موثر برای این کنفرانس بود. شرکت کنندگان و سخنرانان همگی بسیار راضی بودند و از سارماندهندگان برای سازماندهی چنین کنفرانس پرباری تشکر میکردند. قرار بر این شد که حدود 6 ماه دیگر کنفرانس دیگری با همین تم طی دو روز سازمان داده شود. همه علاقمندان را دعوت میکنیم که برای دیدن عکس های این کنفرانس به سایت سازمان آزادی زن:
www.azadizan.net رجوع کنند. بزودی و بتدریج فیلم سخنرانی ها بر روی همین سایت قرار داده خواهد شد. از دوستانی که خواهان اطلاعات بیشتر هستند دعوت میکنیم که با ایمیل زیر
Majedi.azar@gmail.com تماس بگیرند.

سازمان آزادی زن
10 مارس 2009